Gedraaid op een feest en nog niet betaald gekregen?

Betalende klanten na je optreden

Als DJ gedraaid op een feest en nog niet betaald gekregen?- Hulp van het incassobureau

Een klant die niet betaalt, veel DJ’s krijgen ermee te maken. Wat kun je doen als een klant, in dit geval dus een debiteur weigert te betalen, ook na diverse herinneringen en aanmaningen? Je kunt in dat geval naar een incassobureau stappen, een fysieke of een digitale (Debiteurnet.nl). Laat je klant in je laatste poging weten dat je de vordering uit handen geeft aan een incassobureau. Het zou kunnen helpen dat de klant alsnog betaalt. Je bent overigens niet verplicht de klant te waarschuwen, maar het is wel gebruikelijk. Vooral als je later weer wilt draaien op hun feest

Wat doet een incassobureau voor een DJ als ik?

De naam van het bureau zegt eigenlijk alles al. Een incassobureau incasseert gelden van personen. Denk hierbij aan kroegen en bedrijven. Het is simpel gezegd een bedrijf dat schulden voor anderen int. Pas echter op welk incassobureau je in de arm neemt. In Nederland kan iedereen een incassobureau beginnen. Je hebt er geen speciale papieren voor nodig. Een malafide incassobureau kan je bedrijf veel schade berokkenen waardoor het kan zijn dat je als DJ niet meer terug wordt gevraagd. Vraag een incassobureau altijd op voorhand naar de kosten en check de betrouwbaarheid van het incassobureau.

Hoe kies je een incassobureau die past bij jou als muzikant?

In Nederland heb je de keuze uit honderden incassobureaus. Kies bij voorkeur voor een incassobureau met een NVI-lidmaatschap. NVI is de afkorting voor Nederlandse Vereniging Incasso-ondernemingen. Het is een organisatie waarbij diverse incassobureaus zijn aangesloten. Deze organisatie heeft regels waar leden zich aan moeten houden. Je kunt hier ook terecht voor een klachtenprocedure. Als je kiest voor een incassobureau met een NVI-lidmaatschap ben je in ieder geval zeker dat je te maken krijgt met een betrouwbaar bureau. Daarnaast moet je altijd duidelijk maken dat jij als DJ waarde hecht aan herhaalopdrachten dus dat ze je kansen om nog een keer geboekt te worden niet moeten verpesten.

Kosten incassobureau

De hulp van een incassobureau is niet gratis. Er zijn incassokosten aan verbonden. In principe draait de debiteur voor deze kosten op, maar er kunnen ook kosten voor rekening van de schuldeiser komen. Adverteert een incassobureau met de slogan ‘no cure, no pay’, dan hoeft de service van het bureau nog niet gratis te zijn. Het komt vrij veel voor dat een incassobureau een deel van het geïnde geld voor zichzelf houdt. Als een incassobureau faalt in het terug innen van het schuldbedrag, kan deze bijvoorbeeld wel de ‘dossierkosten’ alsnog in rekening brengen. Vraag dus goed naar de kosten voor de diensten van een incassobureau. Is het schuldbedrag de hoogte van de kosten van het incassobureau wel waard? Zeker bij kleinere gigs, zoals het draaien in een café zijn het niet altijd waard

Mag het iets meer zijn?

Als je veel werkt met hoge bedragen, of als je regelmatig een incassobureau nodig hebt, is het de overweging waard een incassobureau te kiezen die meer doet dan alleen maar vorderingen innen, maar check altijd eerst bij het NVI. Een juridisch adviesbureau, deurwaarderskantoor of advocatenkantoor dat ook diensten levert als incassobureau kan in dat geval een betere keuze zijn.

Share