DJ en residencies: Verbouwen of verhuizen

DJ en residencies: Verbouwen of verhuizen

Net als veel mensen komen veel DJ’s komen op een moment voor de keuze te staan: gaan we verbouwen of kunnen we beter verhuizen? De studio wordt te krap of de keuken, badkamer en zolder zijn echt toe aan vervanging. Verbouwen houdt in dat je een tijd in een flinke rommel zit. Aan de andere kant ben je nog lang niet uitgekeken op de leuke buurt en gaan je kinderen op loopafstand naar school. Verhuizen betekent dat je de oude woning moet verkopen en alle financiële en fysieke rompslomp wat erbij komt kijken. Wat is de beste keuze: blijven of weggaan? DJ’s hebben dan ook een andere eis: hoe verplaats ik in godsnaam al die gave spullen? Daar moet je goeie verhuisdozen voor hebben (mijn favoriet is Verhuisdozenstore), goeie tape, verzekering voor je muziekapparatuur, etc.

 

Budget

Zowel aan verhuizen als een verbouwing zit een behoorlijk prijskaartje. De eerste stap zal dan ook zijn een zo goed mogelijk inzicht te krijgen in je budget. Hoeveel eigen geld is er beschikbaar, hoe staat het met de hypotheek, is er overwaarde, hoeveel zou je maximaal kunnen lenen en hoeveel wil je per maand betalen aan je woonlasten? Met een hypotheekadviseur kun je naar beide situaties kijken. Een hypotheekadviseur kan je zowel over de financiële als fiscale gevolgen adviseren. Met een goed inzicht in de financiën kun je beide mogelijkheden, in ieder geval met betrekking tot het kostenplaatje, met elkaar kunnen vergelijken. Je weet ook meteen in hoeverre jouw wensen qua kosten realiseerbaar zijn.

 

De complexe woonwensen van een DJ

Als je bepaalde woonwensen in gedachten hebt, is het erg zinvol ze gedetailleerd op papier te zetten. Maak een overzicht waaraan een huis in een ideale situatie aan zou moeten voldoen. Hoeveel kamers heb je minimaal nodig, waar doe je je muziekstudio, wil je er een garage bij? Kijk ook naar de zaken buiten het huis. In welke buurt wil je wonen, wil je een tuin op het zuiden, hoe is het uitzicht?

 

Verhuizen als DJ

Aan bepaalde wensen en verwachtingen kun je met een verbouwing niet kunnen voldoen. In het geval dat je bijvoorbeeld in een andere buurt wilt wonen, als je een tuin wilt en die mogelijkheid is er niet, als je vrijstaand wilt wonen en je woont nu in een rijtjeshuis. In deze gevallen is het waarschijnlijk een betere optie om te verhuizen. Kijk eens rond op websites waarop woningen naar jouw wens te koop worden aangeboden. Een nieuw huis betekent namelijk ook niet direct dat het honderd procent aan jouw wensen voldoet.

Verbouwen

Wil je liever in je oude buurt blijven wonen, maar zou je graag meer ruimte willen? Je kunt door middel van verbouwen heel veel bereiken. Inventariseer wat er nodig is aan aanpassingen om jouw wensen te bereiken. Is dat een dakkapel of extra verdieping, een uitbouw voor een serre? Vraag de gemeente van je woonplaats of je bepaalde vergunningen nodig hebt om je huis uit te bouwen. Zijn je plannen realiseerbaar? Neem dan een architect of aannemer in de arm voor een goede inschatting van de mogelijke kosten voor een verbouwing.

Share